Keynote Ομιλίες – 8ο Συνέδριο Προσομοίωσης της ΕΚΤ – Get Involved

Keynote Ομιλίες – 8ο Συνέδριο Προσομοίωσης της ΕΚΤ

Η Training Day αποτελεί την πρώτη ημέρα του εκάστοτε Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για φοιτητές, όπου διακεκριμένοι εκπρόσωποι των θεσμών, των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας μοιράζονται τις γνώσεις και εμπειρίες τους με τους συμμετέχοντες.

Η Training Day του 8ου Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος στις 22 Νοεμβρίου του 2024. Οι εξεταζόμενος θεματικές του Συνεδρίου ήταν:

  • Nομισματική πολιτική: Η αλληλεπίδραση με την δημοσιονομική, ο κίνδυνος fragmentation και οι προκλήσεις αποτελεσματικότητας στο περιβάλλον permacrisis.
  • Κλιματική αλλαγή και μετασχηματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο πεδίο του ESG.
  • Ψηφιακό ευρώ: Επιπτώσεις στο τοπίο των πληρωμών και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το 8ο Συνέδριο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την πολύτιμή υποστήριξη των Τράπεζας της Ελλάδος, Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Alpha Bank, PWC Ελλάδας Εθνικής Τράπεζας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στον παρόν παρουσιάζονται οι θέσεις των ομιλητών στο πλαίσιο των Keynote Ομιλίες του Συνεδρίου, όπου μας τίμησαν με την συμμετοχή τους κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Επισκέπτης Καθηγητής, London School of Economics & Μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής, Τράπεζα της Ελλάδος, κ. Ronan Sheridan, Deputy Head, Τμήμα Δημόσιων Επικοινωνιών, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κα. Ιφιγένεια Σκοτίδα, Υποδιευθύντρια, Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών, Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο κος. Ronan Sheridan, όπου ανέπτυξε τον ρόλο που διαδραματίζει η επικοινωνία στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Πιο συγκεκριμένα, ανέδειξε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία ως θεμέλια της λειτουργίας της ΕΚΤ, η οποία δεν απευθύνεται σε μεμονωμένα κράτη, αλλά σε όλα τα κράτη μέλη της ως σύνολο, με διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες. Τόνισε επίσης, την ανάγκη αποφυγής χρήσης τεχνικής γλώσσας και ορολογίας, ώστε τα μηνύματα να είναι εύληπτα και κατανοητά από το ευρύτερο κοινό, χωρίς την ανάγκη για κάποια προαπαιτούμενη γνώση. 

Στην συνέχεια, επέστησε την προσοχή στον τρόπο επικοινωνίας τόσο των μηνυμάτων, όσο και με το κοινό, επισημαίνοντας την ανάγκη χρήσης απλής και κατανοητής γλώσσας. Ανέδειξε το παράδειγμα της στρατηγικής προσαρμογής μηνυμάτων, του εγχειρήματος «Σύνοψη Νομισματικής Πολιτικής με Μια Ματιά», που απλοποιεί τα βασικά μηνύματα και αξιοποιεί οπτικά μέσα, καθώς και πως διανέμεται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ζώνης του Εύρω.

Επίσης, ο κ. Sheridan αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ για να γεφυρώσει το χάσμα εμπιστοσύνης με το κοινό, οι οποίες επιμένουν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Έδωσε έμφαση στη χρήση σύγχρονων καναλιών επικοινωνίας, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την προσέγγιση νεότερων γενεών και την αύξηση της ψηφιακής παρουσίας της ΕΚΤ. Κατέληξε ότι η επικοινωνία πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο των δράσεων της ΕΚΤ για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης.

Οι Keynote Ομιλίες εκκινήσαν από την κα. Ιφιγένεια Σκοτίδα, παρουσίασε στην κεντρική της ομιλία, τις προκλήσεις του πληθωρισμού και της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Αρχικά, ανέλυσε τις αναδυόμενες προκλήσεις των τελευταίων ετών, εστιάζοντας στις διαταραχές προσφοράς, που πυροδότησαν την αύξηση του πληθωρισμού σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Εξωγενή σοκ, όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησαν περιορισμούς στο εμπόριο, εκτόξευσαν τις τιμές ενέργειας και αύξησαν το κόστος ζωής, θέτοντας έτσι τις κεντρικές τράπεζες ενώπιον της πρόκλησης των ιστορικών υψηλών επιπέδων πληθωρισμού τόσο στην Ζώνη του Ευρώ όσο και εκτός αυτής. 

Η κα. Σκοτίδα συνέχισε, εξηγώντας την αποφασιστική δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την καταπολέμηση των πληθωριστικών φαινομένων, που περιλάμβανε σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων και σταδιακές προσαρμογές του ισολογισμού της, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών. Ειδικότερα, τονίστηκε η επίτευξη της γενικότερης αποκλιμάκωσης των τιμών, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πλέον κοντά στον επιθυμητό στόχο. Όντας σε συνεχή επικοινωνία με το Διοικητικό Συμβούλιο, η ΕΚΤ αξιοποίησε τον μηχανισμό μετάδοσης νομισματικής πολιτικής, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τον μετριασμό των επιπτώσεων στις πληθωριστικές προσδοκίες.  

Στην συνέχεια, επεσήμανε, τη δέσμευση της ΕΚΤ για την αποτροπή χρηματοοικονομικού κατακερματισμού, μέσω ποικίλων εργαλείων. Υπογράμμισε την ανάγκη συμπληρωματικών διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη στον στόχο της σταθερότητας των τιμών και ταυτόχρονα στην -λογική- συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη, λειτουργώντας ως άγκυρα εμπιστοσύνης και προσαρμόζοντας  την πολιτική της με ευελιξία στις μελλοντικές προκλήσεις.

Τις Keynote Ομιλίες ολοκλήρωσε με την εισήγηση του ο κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, όπου ανέλυσε τη δυναμική σχέση του ψηφιακού ευρώ με τη νομισματική πολιτική, εστιάζοντας στον ρόλο του ως εργαλείο εκσυγχρονισμού του συστήματος πληρωμών και στις συνέπειές του για την ευρωπαϊκή οικονομία και τις τράπεζες. Εξήγησε ότι το Ψηφιακό Χρήμα Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) αποτελεί μία νέα μορφή νόμιμου και λογιστικού χρήματος.

Συγκεκριμένα ανάφερε πως το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί ως ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, συμπληρωματικό των μετρητών και ενισχύοντας τη στρατηγική αυτονομία και τη διαφάνεια της Ζώνης του Ευρώ. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες που θα παρέχει δυνητικά το ψηφιακό ευρώ στη μείωση του κατακερματισμού στις πληρωμές και στην ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου, περιορίζοντας την εξάρτηση από τρίτους, μη ευρωπαϊκούς, παρόχους.

Ωστόσο, ο κ. Χατζηεμμανουήλ επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το τραπεζικό σύστημα, όπως η πιθανή απώλεια καταθέσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα λόγω της διακράτησης χρημάτων στα ψηφιακά πορτοφόλια, που θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα των τραπεζών για παροχή δανείων. Επιπλέον, έθεσε πιθανά σενάρια τραπεζικού πανικού (bank run), τα οποία θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα, καθώς ένα ψηφιακό ευρώ χωρίς περιορισμούς θα μπορούσε να διευκολύνει την μαζική μεταφορά κεφαλαίων μέσα σε λίγα λεπτά, προκαλώντας σοβαρή αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Βεβαία, δεν συμφωνούν όλα τα κράτη με την ανάγκη ανάπτυξης του Ψηφιακού Ευρώ με την Αυστρία και Γερμανία να αντιτίθενται πιο έντονα. Τέλος, τόνισε ότι το ψηφιακό ευρώ δεν θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο νομισματικής πολιτικής, καθώς αυτό θα μπορούσε να αποπροσανατολίσει το κοινό και να επηρεάσει αρνητικά τις προσδοκίες της αγοράς, απειλώντας τη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος.