Εναρκτήριες Ομιλίες – 8ο Συνέδριο Προσομοίωσης της ΕΚΤ
Η Training Day αποτελεί την πρώτη ημέρα του εκάστοτε Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για φοιτητές, όπου διακεκριμένοι εκπρόσωποι των θεσμών, των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας μοιράζονται τις γνώσεις και εμπειρίες τους με τους συμμετέχοντες.
Η Training Day του 8ου Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος στις 22 Νοεμβρίου του 2024. Οι εξεταζόμενος θεματικές του Συνεδρίου ήταν:
- Nομισματική πολιτική: Η αλληλεπίδραση με την δημοσιονομική, ο κίνδυνος fragmentation και οι προκλήσεις αποτελεσματικότητας στο περιβάλλον permacrisis.
- Κλιματική αλλαγή και μετασχηματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο πεδίο του ESG.
- Ψηφιακό ευρώ: Επιπτώσεις στο τοπίο των πληρωμών και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το 8ο Συνέδριο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την πολύτιμή υποστήριξη των Τράπεζας της Ελλάδος, Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Alpha Bank, PWC Ελλάδας Εθνικής Τράπεζας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στον παρόν παρουσιάζονται οι θέσεις των ομιλητών στο πλαίσιο των Εναρκτήριων Ομιλιών του Συνεδρίου, όπου μας τίμησαν με την συμμετοχή τους ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και ο κ. Michael McLoughlin, Μέλος των ειδικευμένων τμημάτων “Οικονομική και νομισματική ένωση, οικονομική και κοινωνική Συνοχή”, “Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις, δικαιώματα του πολίτη” και “Εξωτερικές σχέσεις” της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ).
Ο κ. Χαρδούβελης εκκίνησε τις ομιλίες της Training Day όπου παρουσίασε τις εξελίξεις, τις προκλήσεις και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ανέλυσε το μικρό, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέγεθος του τραπεζικού τομέα (το ενεργητικό τους ανέρχεται “μόλις” στο 146% του ΑΕΠ), υπογραμμίζοντας παράλληλα την κρίσιμη συμβολή των τραπεζών στην εγχώρια οικονομία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 25% της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Στην συνέχεια, ανέφερε τη σημαντική βελτίωση των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας την μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων (όπου το ποσοστό τους μειώθηκε από το 50% το 2015, στο 5% σήμερα), την επιστροφή του δανεισμού σε φυσιολογικά επίπεδα και την αξιοσημείωτα ισχυρή τους απόδοσης στα stress tests του 2023. Τόνισε επίσης τη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης και της πρωτοπορίας των τραπεζών στην ψηφιοποίηση, ενώ επεσήμανε τη σταδιακή ανάκαμψη των διεθνών δραστηριοτήτων τους.
Αναφερόμενος στις μελλοντικές προκλήσεις, έδωσε έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της κερδοφορίας σε περιβάλλον μειούμενων επιτοκίων, στην προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην ενίσχυση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα ESG. Τέλος, ανέδειξε την κοινωνική συνεισφορά των τραπεζών μέσω επενδύσεων στην εκπαίδευση, την υγεία και την περιβαλλοντική προστασία, υπογραμμίζοντας τον ρόλο τους στην πράσινη μετάβαση.
Κλείνοντας τις εναρκτήριες ομιλίες ο κ. McLoughlin παρουσίασε τον τρόπο, με τον οποίο η Επιτροπή επιδιώκει να ενσωματώσει τους νέους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στις δράσεις της.
Ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας τις διάφορες ομάδες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, στην συνέχεια προχώρησε στην ανάλυση του “Youth Test”, μιας προσπάθειας της ΕΟΚΕ να ενισχύσει την ενεργή συμμετοχή των νέων στην διαδικασία χάραξης πολιτικής (στο οποίο συμμετέχει και η Get Involved). Ειδικότερα, η ΕΟΚΕ αξιοποίησε ομάδες εργασίας νέων από ποικίλα κοινωνικά και ακαδημαϊκά υπόβαθρα, που συμμετείχαν πλήρως στις επίσημες συζητήσεις των διαφόρων θεματικών της ΕΟΚΕ. Οι τοποθετήσεις των νέων λήφθηκαν υπόψιν στα συμπεράσματα των εν λόγω επιτρoπών και οι σημαντικότερες γνωμοδοτήσεις βρίσκονται αναρτημένες σε ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.
Ο κ. McLoughlin έδωσε επίσης έμφαση στην προσπάθεια της ΕΟΚΕ, να προωθήσει τις απόψεις των νέων και με άλλους τρόπους, αναφέροντας ενδεικτικά το ετήσιο Youth Forum. Έκλεισε την τοποθέτησή του, επισημαίνοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης και ατόμων, μη άμεσα εμπλεκομένων, όπως νέους που δεν φοιτούν στα πανεπιστήμια ή που δεν έχουν ολοκληρώσει την σχολική τους εκπαίδευση.
Στην συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του του κάλυψε καίρια οικονομικά και πολιτικά ζητήματα, εστιάζοντας στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας. Ξεκίνησε με μία αναφορά στη στήριξη των εισοδημάτων κατά την πανδημία, ως απόρροια της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής και στη μετάβαση εν συνεχεία σε συσταλτική πολιτική, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών επιπέδων πληθωρισμού. Τόνισε την αναγκαιότητα για δημοσιονομική πειθαρχία και επαίνεσε τη σημασία του Συμφώνου Σταθερότητας και της ΕΚΤ στη διατήρηση της ευρωπαϊκής οικονομικής σταθερότητας.
Στη συνέχεια, με αφορμή τις φυσικές καταστροφές στην Βαλένθια και στην Θεσσαλία υπογράμμισε τη σημασία της πράσινης μετάβασης, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο το 40% των πόρων διατίθενται για την πράσινη οικονομία. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για βιώσιμη χρηματοδότηση, όπως η ενσωμάτωση της πράσινης διάστασης στον κρατικό προϋπολογισμό και η υιοθέτηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Σχετικά με το ψηφιακό ευρώ, ο Υπουργός διευκρίνισε, ότι πρόκειται για μια επίσημη ηλεκτρονική μορφή πληρωμών, καθολικά αποδεκτή από την ζώνη του ευρώ και εκδιδόμενη από την ΕΚΤ, που αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από μη ευρωπαϊκούς παρόχους, ενισχύοντας έτσι τη στρατηγική της αυτονομία. Κλείνοντας, επεσήμανε την ανάγκη ενότητας της Ευρώπης για την αντιμετώπιση γεωπολιτικών και κλιματικών προκλήσεων, αλλά και την ανάγκη ενημέρωσης της νεολαίας για τα προαναφερθέντα ζητήματα, τονίζοντας ότι οι νέες γενιές είναι το κλειδί για το μέλλον.
- Get Involved
- Συνέδριο Προσομοίωσης ΕΚΤ