Αλληλεπίδραση Νομισματικής και Δημοσιονομικής πολιτικής – 7ο Συνεδρίο Προσομοίωσης της ΕΚΤ – Get Involved

Αλληλεπίδραση Νομισματικής και Δημοσιονομικής πολιτικής – 7ο Συνεδρίο Προσομοίωσης της ΕΚΤ

Η Training Day αποτελεί την πρώτη ημέρα του εκάστοτε Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για φοιτητές, όπου διακεκριμένοι εκπρόσωποι των θεσμών, των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας μοιράζονται τις γνώσεις και εμπειρίες τους με τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου.
Η Training Day του 7ου Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στις 15 Δεκεμβρίου του 2023 (οι υπόλοιπες ημέρες, 16-18 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν στο Κτήριο Τροίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών). Οι εξεταζόμενος θεματικές του Συνεδρίου ήταν:

  • Αλληλεπίδραση Νομισματικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής.
  • Πληθωρισμός: αιτίες και εργαλεία για την αντιμετώπισή του.
  • Νομισματική πολιτική: Αντίδραση και αποτελεσματικότητα στις συνθήκες Perma-Crisis.
  • Μετασχηματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι προκλήσεις του ESG.
  • Προκλήσεις υιοθέτησης του Digital Euro.

Στον παρόν παρουσιάζονται οι θέσεις των ομιλητών στο πλαίσιο του δεύτερου πάνελ όπου εστίασε στην αλληλεπίδραση της Νομισματικής και Δημοσιονομικής πολιτικής, την επίδραση του πληθωρισμού και στην αποτελεσματικότητα της Νομισματικής πολιτικής στις συνθήκες perma-crisis. Σε αυτό μας τιμήσαν ως ομιλητές, ο κ. Νίκος Μαγγίνας, Chief Economist, Επικεφαλής Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ο κ. Απόστολος Φιλιππόπουλος, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το δεύτερο πάνελ της Training Day του 7ου Συνεδρίου Προσομοίωσης της ΕΚΤ ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Νίκου ΜαγγίναChief Economist και Επικεφαλή της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο κ. Μαγγίνας στην εισήγησή του ανέλυσε το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι ο κόσμος εισέρχεται σε μια περίοδο αυξημένης αστάθειας, με μια σειρά κρίσεων να διαδέχονται η μία την άλλη. Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι ο αυξημένος ευρωπαϊκός πληθωρισμός οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των τιμών της ενέργειας και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΚΤ σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις έχει αυξήσει τα επιτόκια σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Προχωρώντας ο κ. Μαγγίνας στράφηκε στην ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια πρόκληση καθώς καλείται να ισορροπήσει την ανάγκη ελέγχου του πληθωρισμού με την ανάγκη μείωσης του βάρους του χρέους της. Κατέληξε αναφέροντας ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει στα επίπεδα που έφτασε τα δύο προηγούμενα χρόνια και ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι αυτή της διαχείρισης του χρέους της στο νέο περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.
Το πάνελ ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του κ. Απόστολου ΦιλιππόπουλουΚαθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο κ. Φιλιππόπουλος ξεκίνησε την εισήγησή του με μία σύντομη παρουσίαση της οικονομικής πραγματικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σημειώνοντας πως παρά τα φαινόμενα στασιμότητας που παρατηρήθηκαν το 2023 αναμένεται μια ήπια οικονομική ανάκαμψη, ειδικά για την Ελλάδα η οποία παρουσιάζει ισχυρό αναπτυξιακό momentum. Ανέφερε, επίσης, ότι η Δημοσιονομική Πολιτική στην ΕΕ αναμένεται να ακολουθήσει μία λιγότερο επεκτατική πορεία τα επόμενα χρόνια προκειμένου να περιοριστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ενώ τόνισε ότι το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης νέου χρέους που εκδίδεται. Στην συνέχεια, ο κ. Φιλιππόπουλος παρουσίασε τις προκλήσεις του Ευρωσυστήματος και την κριτική που έχει ασκηθεί στην ΕΚΤ αναφορικά με την Ποσοτική Χαλάρωση (QE) και ειδικά στα Προγράμματα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP), αξιολογώντας θετικά την πολιτική της ΕΚΤ και αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα άσκησης Νομισματικής Πολιτικής σε μία Νομισματική αλλά όχι Δημοσιονομική Ένωση. Ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας πως το κλειδί για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων και των ασυμμετριών που υπάρχουν μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης είναι η ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη και η συνεργατική λήψη αποφάσεων.