Keynote Ομιλίες και Επισκόπηση Θεματικών: 7ο Συνέδριο Προσομοίωσης της ΕΚΤ
Η Training Day αποτελεί την πρώτη ημέρα του εκάστοτε Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για φοιτητές, όπου διακεκριμένοι εκπρόσωποι των θεσμών, των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας μοιράζονται τις γνώσεις και εμπειρίες τους με τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου.
Η Training Day του 7ου Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στις 15 Δεκεμβρίου του 2023 (οι υπόλοιπες ημέρες, 16-18 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν στο Κτήριο Τροίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών). Οι εξεταζόμενος θεματικές του Συνεδρίου ήταν:
- Αλληλεπίδραση Νομισματικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής.
- Πληθωρισμός: αιτίες και εργαλεία για την αντιμετώπισή του.
- Νομισματική πολιτική: Αντίδραση και αποτελεσματικότητα στις συνθήκες Perma-Crisis.
- Μετασχηματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι προκλήσεις του ESG.
- Προκλήσεις υιοθέτησης του Digital Euro.
Στον παρόν παρουσιάζονται οι θέσεις των ομιλητών στο πλαίσιο των Keynote Speeches του Συνεδρίου, όπου μας τίμησαν με την συμμετοχή τους η κα. Ιφιγένεια Σκοτίδα, Υποδιευθύντρια στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Gabriel Glöckler, Principal Adviser στη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο κ. Χρήστος Γκόρτσος, Καθηγητής Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στο Δημόσιο Χρηματοπιστωτικό Δίκαιο (Financial Regulation) στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι Keynote Ομιλίες της Training Day του 7ου Συνεδρίου Προσομοίωσης της ΕΚΤ ξεκίνησαν με την κα. Ιφιγένεια Σκοτίδα, Υποδιευθύντρια στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στην ομιλία της η κα. Σκοτίδα αναφέρθηκε στις εξελίξεις του πληθωρισμού στη Ζώνη του Ευρώ, δίνοντας έμφαση στη σημαντική αύξηση των ρυθμών πληθωρισμού λόγω διάφορων παραγόντων, όπως οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, η αύξηση της ζήτησης λόγω της πανδημίας και οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Η κα. Σκοτίδα περιέγραψε την αντίδραση του Ευρωσυστήματος για τη διαχείριση και τη σταθεροποίηση των τιμών, αναδεικνύοντας τη σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέσω μέτρων όπως η διακοπή των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων, η προσαρμογή των επιτοκίων και η εφαρμογή πολιτικών για την προστασία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Στη συνέχεια, παρουσίασε τις μελλοντικές εκτιμήσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, δίνοντας έμφαση στη σημασία μιας προσεκτικής, ευέλικτης και data-driven προσέγγισης και στη σαφή επικοινωνία για την καθοδήγηση των προσδοκιών της αγοράς, με κεντρικό στόχο την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών. Κλείνοντας την ομιλία της, η κα. Σκοτίδα αναφέρθηκε στο περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και στην αντίδραση του Ευρωσυστήματος, η οποία περιελάμβανε μια στρατηγική ισορροπία μεταξύ της αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων και της αποφυγής μίας ενδεχόμενης ύφεσης.
Οι Keynote ομιλίες συνέχισαν με την εισήγηση του κ. Gabriel Glöckler, Principal Adviser στη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η αποτελεσματική επικοινωνία για τις Κεντρικές Τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε πως η ξεκάθαρη και κατανοητή επικοινωνία είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης του ευρύ κοινού προς τις Κεντρικές Τράπεζες. Ο κ. Glöckler τόνισε, πως αποτελέσματα ερευνών καταδεικνύουν, πως οι συμμετέχοντες στην οικονομία δεν γνωρίζουν τι ακριβώς κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στη συνέχεια της ομιλίας του, ανέφερε πως η εμπιστοσύνη μεταξύ της ΕΚΤ και του κοινού χτίζεται μέσα στα χρόνια και απαιτεί αξιόπιστη και συνεχή επικοινωνία. Όσοι περισσότεροι γνωρίζουν τι κάνει η ΕΚΤ, τόσο θα αυξάνεται και η εμπιστοσύνη προς αυτή, γεγονός που συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΚΤ. Ακόμη, υπογράμμισε πως η ΕΚΤ έχει κάνει σημαντικά βήματα βελτίωσης στον τομέα επικοινωνίας, καθώς είναι περισσότερο διαφανής προς το κοινό αναφορικά με τις αποφάσεις και τις λειτουργίες της. Ωστόσο, ανέφερε πως οι Κεντρικές Τράπεζες χρειάζεται να δώσουν περαιτέρω έμφαση στην επικοινωνία τους με το ευρύ κοινό, χρησιμοποιώντας επιπρόσθετα κανάλια επικοινωνίας, τα οποία είναι πιο προσβάσιμα προς αυτό (π.χ μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τηλεόραση, ραδιόφωνο). Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η ΕΚΤ χρειάζεται να παρακολουθεί την αποδοτικότητα της επικοινωνιακής της στρατηγικής και να κάνει προσαρμογές όπου είναι αναγκαίο. Κλείνοντας, ο κ. Glöckler κατέδειξε πως σε έναν κόσμο ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος οι Κεντρικές Τράπεζες χρειάζεται να αποτελούν μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης και καθοδήγησης.
Τις Keynote ομιλίες έκλεισε ο κ. Χρήστος Γκόρτσος, Καθηγητής Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στο Δημόσιο Χρηματοπιστωτικό Δίκαιο (Financial Regulation) στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προέβη σε μία επισκόπηση των θεματικών του 7ου Συνεδρίου Προσομοίωσης της ΕΚΤ.
Ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι, πλέον, η συζήτηση για το ψηφιακό ευρώ δεν γίνεται σε αφηρημένο επίπεδο, αλλά εντός ενός συγκεκριμένου νομικού πλαισίου, το οποίο έχει αρχίσει να προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, το ψηφιακό ευρώ θα εκδίδεται από την ΕΚΤ ή τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, θα κυκλοφορεί παράλληλα με τα χαρτονομίσματα, θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε όλους και θα υποχρεούνται να το αποδέχονται όλοι ως μέσο πληρωμών. Ωστόσο, αναγνώρισε πως η μετάβαση στο ψηφιακό ευρώ ελλοχεύει κινδύνους ως προς: α) την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) τη σταθερότητα των τιμών, γ) την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και δ) την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Ως προς την θεματική του ESG, ο κ. Γκόρτσος, ανέφερε ότι προκύπτουν πολλά νομικά θέματα από τη μη τήρηση των κανονισμών και ότι από το 2025 τα τραπεζικά ιδρύματα θα υποχρεούνται να διαθέτουν συστήματα διαχείρισης τέτοιων κινδύνων. Προχωρώντας στην σχέση μεταξύ Νομισματικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής, επεσήμανε πως η ΕΚΤ μπορεί μέσα από την ρύθμιση των επιτοκίων να επηρεάζει την ζήτηση στην αγορά, όχι όμως και την προσφορά, ενώ τόνισε ότι πολύ συχνά η νομισματική πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ συγκρούεται με την δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούν οι εθνικές κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη, γεγονός που εμποδίζει την εμφάνιση των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Γκόρτσος τόνισε ότι τα εργαλεία που διαθέτει η ΕΚΤ χρειάζεται να προσαρμοστούν και να αναθεωρηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συνθήκη του “Perma-Crisis”.
- Get Involved
- Συνέδριο Προσομοίωσης ΕΚΤ