Η Training Day αποτελεί την πρώτη ημέρα του εκάστοτε Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για φοιτητές, όπου διακεκριμένοι εκπρόσωποι των θεσμών, των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας μοιράζονται τις γνώσεις και εμπειρίες τους με τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου.
Η Training Day του 7ου Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στις 15 Δεκεμβρίου του 2023 (οι υπόλοιπες ημέρες, 16-18 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν στο Κτήριο Τροίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών). Οι εξεταζόμενος θεματικές του Συνεδρίου ήταν:
- Αλληλεπίδραση Νομισματικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής.
- Πληθωρισμός: αιτίες και εργαλεία για την αντιμετώπισή του.
- Νομισματική πολιτική: Αντίδραση και αποτελεσματικότητα στις συνθήκες Perma-Crisis.
- Μετασχηματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι προκλήσεις του ESG.
- Προκλήσεις υιοθέτησης του Digital Euro.
Στον παρόν παρουσιάζονται οι θέσεις των ομιλητών στο πλαίσιο των εναρκτήριων χαιρετισμών του Συνεδρίου, όπου μας τίμησαν με την συμμετοχή τους, ο κ. Χαρδούβελης Γκίκας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Οι εναρκτήριοι χαιρετισμοί στην Training Day του 7ου Συνεδρίου Προσομοίωσης της ΕΚΤ άρχισαν με τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη, πρόεδρο του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος, ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε ότι στηρίζει και παρακολουθεί τα εγχειρήματα της Get Involved από την αρχή της πορείας της. Στην συνέχεια, προχώρησε στην ανάλυση των θεματικών του φετινού Συνεδρίου υπό το πρίσμα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην σημασία του μετασχηματισμού του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα από την Εθνική Τράπεζα, αλλά και στις προκλήσεις του, τις οποίες χρειάζεται να επεξεργαστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Αναφορικά με το ψηφιακό ευρώ, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι απασχολεί έναν ευρύ τομέα του οικονομικού γίγνεσθαι με προκλήσεις τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Συνεχίζοντας, επικεντρώθηκε στον τομέα της βιωσιμότητας, στο πλαίσιο του οποίου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να ενσωματώσουν τους δείκτες ESG στις πολιτικές τους και να επιδιώξουν ολοένα και περισσότερο την μείωση των εκπομπών άνθρακα, υποστηρίζοντας τις υγιείς επιχειρήσεις και τα κεφάλαια. Επιπλέον, ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη διαφάνειας στην παροχή των μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών τους.
Κάνοντας μία αναφορά στην σημερινή εποχή, ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε πως ήδη τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε μία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και μία στροφή των επενδυτών προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να διαδραματίζουν πλέον ενεργό ρόλο, με το επενδυτικό ενδιαφέρον και τη ζήτηση για τις μετοχές τους να έχει επανέλθει. Κλείνοντας, o κ. Χαρδούβελης επεσήμανε ότι οι οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν την ζωή κάθε φοιτητή στο ακροατήριο ανεξάρτητα από το υπόβαθρό του και για αυτό «θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι».
Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος στάθηκε στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο του Συνεδρίου Προσομοίωσης της ΕΚΤ, ενώ εξέφρασε τις ελπίδες που εναποθέτει στην νέα γενιά για την διαφύλαξη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Μέλλοντος.
Στην συνέχεια, προέβει σε μια ανάλυση των θεματικών του συνεδρίου. Αρχικά, τόνισε την σημασία αλληλεξάρτησης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και την ανάγκη η τελευταία να χαράσσεται εντός πλαισίου δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, τόνισε ότι χρειάζεται να αναζητηθούν τα γενεσιουργά αίτιά του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα και να περιοριστεί η μεταβλητότητά του.
Στην συνέχεια, εστίασε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα από τις συνθήκες “perma crisis” και σημείωσε πως η διατήρηση του πληθωρισμού στο επιθυμητό επίπεδο αποτελεί μία καθημερινή και διεθνής άσκηση ισορροπίας.
Για την θεματική του ψηφιακού ευρώ, έκανε λόγο για την συμπληρωματική και παράλληλη λειτουργία του χωρίς την πλήρη αντικατάσταση των ήδη υπαρχόντων μεθόδων συναλλαγής. Ως απαραίτητη παρουσίασε την προσαρμογή των οικονομιών και την προετοιμασία του τεχνικού, πολιτικού και οικονομικού εδάφους, ώστε να επιτευχθεί η καινοτομία και η διαφύλαξη της ακεραιότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο κ. Χατζηδάκης έκλεισε με την διαπίστωση πως είναι φυσιολογικό να υπάρξουν διχογνωμίες ως προς όλες τις θεματικές και έκρινε πως «οι «αιρετικοί» είναι άλλωστε αυτοί που χτίζουν το μέλλον, το οποίο μπορεί πράγματι να βρίσκεται στα χέρια μας εφόσον διαθέτουμε γνώση, πάθος και αποφασιστικότητα».