Past Events

Θεμελιώδη στόχο της Get Involved αποτελεί η ανάδειξη των συγχρόνων οικονομικών ζητημάτων σε φοιτητές κάθε επιπέδου. Για την επίτευξη αυτού χρησιμοποιούνται διάφορα μέσα και προσεγγίσεις. Στόχος των Get Involved Events αποτελεί η διοργάνωση εκδηλώσεων που έχουν στο επίκεντρο τον ή την συμμετέχοντα αλλά και να παρέχουν την πλήρη και συνολική εικόνα των εξεταζόμενων θεματικών. Η Get Involved έχει δημιουργήσει επιστημονικές ημερίδες και workshops, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και διαδικτυακά.

Για την διασφάλιση της μεγίστης δυνατής ποιότητας όπως και της επιστημονικής ορθότητας, στις δράσεις αυτές συμμετέχουν:

  • Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί,
  • Άνθρωποι της αγοράς, και
  • Εκπρόσωποι αρμόδιων θεσμών.

 

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα Get Involved Events.

Crypto Day

Στις 12 Μάϊου του 2018, το πρώτο Get Involved Event έλαβε χώρα στο Αρχοντικό Μπενιζέλων, Αδριανού 96 στην Πλάκα. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν σε τι βαθμό τα κρυπτονομίσματα αλλά και η τεχνολογία θα επηρεάσουν το μέλλον της οικονομίας και των αγορών. Η θεματική αναδείχτηκε με την συμμετοχή ακαδημαϊκών της χρηματοοικονομικής και νομικής επιστήμης, εκπρόσωπο της Κεφαλαιαγοράς και ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του πρώτου ελληνικού κρυπτονομίσματος Oceanus Coin, μεταξύ αλλών.

Πιο αναλυτικά οι ομιλητές της Crypto Day:
Μιχαήλ Μερσίνης, αρμόδιος νομικός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Νίκος Φιλίππας, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.
Εμμανουήλ Τζαγκαράκης, καθηγητή στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Νίκος Κωστόπουλος, CEO στο OCEANUS FOUNDATION.
Αναστάσιος Γουργουρίνης, λέκτορας Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Αντώνης Μπαλλής, σύμβουλος στο Critical Future.
Γιώργος Μωράτης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Student Day – Early Career Planning

Στις 15 Μαρτίου 2019, η Get Involved με την υποστήριξη του Finance Club UniPi διοργάνωσε την πρώτη Career Day της. Έλαβε χώρα στο Πορτοκαλί Αμφιθέατρο με συμμετοχή 300 φοιτητών, 10 Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και 16 Τμημάτων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι εταιρειών, ινστιτούτων και νεανικών οργανισμών όπου ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για τις δραστηριότητές τους.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα white papers των συμμετεχουσών εταιρειών και των απαιτήσεών τους ως προς τα ζητούμενα χαρακτηριστικά που χρειάζονται στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Παράλληλα παρουσιάστηκαν ορισμένοι από τους πιο ενεργούς φοιτητικούς οργανισμούς της Ελλάδας και πως μπορούν να συμβάλουν στην παροχή σημαντικών εμπειριών αλλά και των ζητούμενων χαρακτηριστικών από την αγορά εργασίας.

Στην Student Day – Early Career Planning συμμετείχαν η Εθνική Ασφαλιστική, Τράπεζα Πειραιώς, το CFA Institute, το IFFR Institute, η MK Career Choices, καθώς από πλευράς οργανισμών η Get Invovled, το JobFair Athens , η AIESEC και το Finance Club του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Οι Σύγχρονες Όψεις Οικονομικής και Ενεργειακής Πολιτικής στην ΕΕ

Στις 12 Απριλίου 2019, η Get Involved σε συνεργασία με το Finance Club UoM διοργάνωσε την δεύτερη επιστημονική ημερίδα της στην Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο Ι του ΚΕΔΕΑ. Οι θεματικές της εκδήλωσης ήταν οι σύγχρονες  όψεις των οικονομικών και ενεργειακών πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η σημασία των πρωτοβουλιών από τον χώρο του πανεπιστημίου για την βιωματική μάθηση και ανάπτυξη της επιστήμης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

1ο πάνελ: Ο ρόλος των ΚΤ στην χρηματοδότηση για την μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα και η ενιαία αγορά ενέργειας
Ευτύχιος Σαρτζετάκης, Οικονομικό Πα.Μακ
Καρατζόγλου Βενιαμίν, Οικονομικό Πα.Μακ
Μιχαήλ Χρυσομάλλης ,Νομική Σχολή ΔΠΘ

2ο πάνελ: Η σημασία των πρωτοβουλιών από τον χώρο του πανεπιστημίου για την βιωματική μάθηση και ανάπτυξη της επιστήμης
Βασίλης Αγγελόπουλος, Πρόεδρος και Συνιδρυτής Get Involved
Όλγα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Finance Club UoM
Εκπρόσωπος TEDxAuth

3ο πάνελ: Το μέλλον της οικονομικής ένωσης σε πολιτικό επίπεδο και ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη σήμερα
Δημήτρης Μάρδας, Οικονομικό ΑΠΘ, π.Υφυπουργός Εξωτερικών, π. Αν/της Υπουργός Οικονομικών, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, κοσμήτορας σχολής Οικονομικής Επιστήμης ΑΠΘ , υπ. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Get to know studies in Banking & Financial Management

Η σύνδεση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί μια ιδιαίτερη και σημαντική επιδίωξη της Get Involved. Για το λόγο αυτό, στις 4 Μαρτίου 2020, σε συνεργασία με το τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και των Αρσακείων Τοσιτσείων Σχολείων διοργάνωσαν από κοινού την δράση “Get to know studies in Banking and Financial Management.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μαθητές των Αρσακείων Εκάλης και Πάτρας γνώρισαν το Τμήμα, έλαβαν χρήσιμες πληροφορίες για το σύνολο των Οικονομικών Σπουδών, αλλά και τις ευκαιρίες που έχουν παράλληλα με το Πανεπιστήμιο να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες, γνώσεις και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους.

Η Get Involved εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της κ. Αγγελόπουλο Βασίλη, ενώ το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής εκπροσωπήθηκε από τον καθηγήτη κ. Σκιαδόπουλο Γιώργο.

e-Democracy Project

Για να δοθούν οι σωστές απαντήσεις, πρώτα οφείλουν να τεθούν οι σωστές ερωτήσεις. Ακολουθώντας αυτή την αρχή η Get Involved και το UN SDSN Youth Greece συνεργαστήκαν για την διοργάνωση του πρώτου διαδικτυακού συνεδρίου τους το e- Democracy Project στις 25 Απριλίου, 2020. Ο στόχος του e- Democracy Project ήταν η ανάδειξη των προβληματισμών αλλά και των προκλήσεων που ήρθαν στην επιφάνεια από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 στους τομείς της Οικονομικής Επιστήμης, της Πολιτικής Επιστήμης αλλά και της Δημόσιας Υγείας. Ακολουθηθήκαν καθ’ όλη την διαδικασία του διαδικτυακού συνεδρίου αρχές και μέθοδοι βιωματικής εκπαίδευσης και διεπιστημονικότητας.

Οι συμμετέχοντες ήταν φοιτητές, Οικονομικών, Νομικών και άλλων σχολών, και χωρίστηκαν σε 3 επιτροπές: την επιτροπή της Οικονομικής Επιστήμης, την επιτροπή των Πολιτικών Επιστημών αλλά και την επιτροπή Δημόσιας Υγείας. Σε κάθε σύνεδρο είχε σταλθεί ο οδηγός της επιτροπής του όπου είχαν παρατεθεί ορισμένα γεγονότα και οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα που απορρέαν από αυτά. Αν και οι οδηγοί της κάθε επιτροπής ήταν ξεχωριστοί ακολουθούσαν παρόμοιες θεματικές. Οι κύριες θεματικές που αναδείχθηκαν ήταν η εξελισσόμενη σχέση κράτους και ιδιωτικού τομέα, η επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στην καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά και οι δυνητικοί κίνδυνοι χρήσης της, και ο ρόλος των υπερεθνικών ενώσεων στην εποχή του Covid-19.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου είχαν και οι συμμετέχοντες. Ανεξαρτήτως της επιστημονικού υποβάθρου τους συνέβαλαν με τις γνώσεις και τις αντιλήψεις τους πάνω στα εξεταζόμενα θέματα, αναλύοντας σε αρκετές περιπτώσεις τεχνικά και πολύπλοκα ζητήματα. Απέδειξαν ότι ακόμα και σε δύσκολες περιόδους οι νέοι έχουν λόγο και μπορούν να συμβάλουν θετικά, τουλάχιστον, στην συζήτηση για το αύριο.

University Insights

Στις 22 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση “University Insights: Οι φοιτητές μιλούν για τις σχολές τους” με στόχο την σύνδεση της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, μαθητές λυκείου ενημερώθηκαν από φοιτητές και αποφοίτους για έναν σημαντικό αριθμό πανεπιστημιακών τμημάτων από τα κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τμήματα από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Για την αποτελεσματικότητα της εκδήλωσης, τα τμήματα ομαδοποιήθηκαν σε 5 Workshops προκειμένου οι μαθητές να έχουν την δυνατότητα να πληροφορηθούν για τις διαφορές και τις ιδιαιτερότητες τμημάτων κοινής κατεύθυνσης. Υστέρα από μια περιεκτική παρουσίαση των τμημάτων, δόθηκε σημαντικός χρόνος στους μαθητές να απευθύνουν ερωτήσεις στους ομιλητές του εκάστοτε τμήματος. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος 20 Λυκεία κυρίως από την Αθήνα.

Η πορεία της Νομισματικής Πολιτικής στην Ευρωζώνη την περίοδο της πανδημίας

Στις 25 Οκτωβρίου του 2021, η ομάδα της Get Involved σε συνεργασία με το Finance Club UniPi πραγματοποίησε τη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: «Η πορεία της Νομισματικής Πολιτικής στην Ευρωζώνη την περίοδο της πανδημίας».

Κεντρικά θέματα συζήτησης της εκδήλωσης αποτέλεσαν ο Μηχανισμός Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής, η αλληλοσυσχέτιση μεταξύ Νομισματικής και Δημοσιονομικής πολιτικής και τα νομισματικά εργαλεία καταπολέμησης πληθωριστικών πιέσεων στο πλαίσιο του New Normal. Τα εν λόγω ζητήματα αναλύθηκαν από τον Αντώνη Μπαλλή,Teaching Fellow, στο Aston Business School του Aston University και τον Παντελεήμων Καραμάλη, PhD Fellow στο UCD School of Economics.

Συνολικά στην εκδήλωση παρευρέθηκαν διαδικτυακά 140 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στο τέλος της εκδήλωσης οι δύο ομάδες παρουσίασαν τα μελλοντικά τους εγχειρήματα και στα οποία οι συμμετέχοντες μπορούσαν να λάβουν μέρος. Πιο συγκεκριμένα, η Get Involved παρουσίασε το πολυαναμενόμενο 5ο Συνέδριο Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τέλος ακολούθησε Q&A session.

Διεθνές Εμπόριο και Διεθνείς Επενδύσεις: Σημασία και Σύγχρονες Προκλήσεις

Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, η Get Involved σε συνεργασία με την ομάδα ,της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Just in Case, πραγματοποίησαν την διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: «Διεθνές Εμπόριο και Διεθνείς Επενδύσεις: Σημασία και Σύγχρονες Προκλήσεις».

Κεντρικά θέματα συζήτησης αποτέλεσαν, οι τάσεις στην εξέλιξη του διεθνούς οικονομικού δικαίου , η λειτουργία του “due diligence defense”  στο πλαίσιο προσφορών στην αμερικανική αγορά δικαίου, η πιθανή σύγκρουση μεταξύ της διεθνούς υποχρέωσης εφαρμογής διαιτητικής απόφασης και της συμμόρφωσης με την ενωσιακή απαγόρευση χορήγησης κρατικών ενισχύσεων, η διαφθορά και η επενδυτική διαδικασία , και τα έξυπνα κεφάλαια (Smart Contracts in Blockchain) και η συμβατική ελευθερία στην σύγχρονη διεθνή συναλλακτική πρακτική. Τα παραπάνω θέματα αναπτύχθηκαν, αντίστοιχα, από τον κ. Γκόρτσο Χ., Καθηγητή Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο Ακαδημαϊκού Συμβουλίου , European Banking Institute (EBI) , τον κ. Δαφέρμο Λ. ,U.S Associate, Global Capital Markets Milbank LLP, τον κ. Κυριαζή Δ., Δικηγόρο Αθηνών, Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Research fellow in Law στο New College of the Humanities στο Λονδίνο, την κ. Παπαναστασίου Α., PhD (Cand) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και Associate, Three Crowns LLP (London) και τον κ. Σπυρίδωνος Α., Διδάκτωρ Νομικής με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο και συγγραφέα διαφόρων βιβλίων και μελετών.

Συνολικά, η εκδήλωση οργανώθηκε από 17 άτομα και οι διαδικτυακοί συμμετέχοντες ήταν 171. Κατά τη διάρκεια και στο τέλος της εκδήλωσης , δόθηκε χρόνος για απορίες. Μάλιστα και οι δύο ομάδες παρουσίασαν τις δράσεις τους και , ειδικότερα, η Get Involved εστίασε στο 5ο Συνέδριο Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.