8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Get Involved

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες σήμερα στον χώρο του οικονομικού κλάδου και της επιστήμης;
Με μια μέρα επιστέγασμα της ισότητας δίνουμε τον λόγο στις γυναίκες της ομάδας οι οποίες μας αποδεικνύουν μέσα από την συμμετοχή τους σε όλα τα επίπεδά της, τον αναπόσπαστο ρόλο τους για την επιτυχία και την διαρκή εξέλιξη των εγχειρημάτων μας.
Σας ευχαριστούμε για όλα.

“Οι γυναίκες, τα τελευταία χρόνια, έχουν κατακτήσει την θέση τους- και σε καμία περίπτωση δεν τους έχει δοθεί αναίμακτα- στον οικονομικό κλάδο, τόσο ως ακαδημαικοί, αλλά και ως εκπρόσωποι της αγοράς και των θεσμών. Ιδιαίτερα στην χώρα μας, το αν έχουν εδραιώσει οι γυναίκες την θέση τους, στον χώρο αυτό, είναι αμφισβητούμενο, καθώς είναι λιγοστές οι γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις και θέσεις ευθύνης. Υπάρχουν ακόμα μισθολογικές διαφορές μεταξύ αυτών και των αντρών και παραμένει το πέπλο αμφισβήτησης στο πρόσωπό τους σχετικά με το αν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε απαιτητικά καθήκοντα και στους πολλαπλούς ρόλους τους. Το κριτήριο για μια θέση δεν πρέπει να είναι το φύλο, αλλά ο άνθρωπος, ως σύνολο χαρακτηριστικών, ποιοτήτων, γνώσεων και δεξιοτήτων. Πιστεύω ότι απελευθερώνοντας την δύναμη των γυναικών και αποδεσμεύοντας την κοινωνία από τις στρεβλώσεις της εναντίον τους, οι γυναίκες μπορούν να κατακτήσουν μια ισόβαθμη θέση με τους άντρες στον οικονομικό, και όχι μόνο, κλάδο.”

Μαρία Τριανταφυλλοπούλου
Φοιτήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Vice President, Get Involved

“Παρατηρώντας τον ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες ειδικά στον κλάδο των οικονομικών και της επιστήμης με το πέρασμα των χρόνων, διαφαίνεται η εξελεγκτική πορεία και τα σημεία προόδου που έχουν σημειωθεί για να εδραιώσουν τη θέση τους στον τομέα αυτό. Βέβαια, δεν έχει επέλθει η επιθυμητή ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, ώστε να αναδειχθεί και να αναγνωριστεί στο μέτρο που της αναλογεί, η γυναικεία παρουσία. Οι γυναίκες ως πηγή αλλαγής, δημιουργικότητας, ανάπτυξης και ελεύθερου πνεύματος, δίνουν προστιθέμενη αξία με τις ιδέες και τη δράση τους στην κοινωνία και στο χώρο της επιστήμης, συμβάλλοντας σε ένα βιώσιμο μέλλον. Ο καθένας μας οφείλει να δράσει στον βαθμό που δύναται για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη, ενθαρρύνει και υποστηρίζει εμπράκτως τη γυναικεία πρωτοβουλία και καινοτομία.”

Ματίνα Ευαγγελίδη
Φοιτήτρια τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών σπουδών, ΠΑΠΕΙ, Junior Associate, Get Involved

“Η οικονομία εν έτει 2024 αποτελεί τον πλέον μείζονα τομέα δραστηριοποίησης των γυναικών. Οι γυναίκες πλέον, αναδεικνύονται στην πρώτη γραμμή αναλαμβάνοντας καθοριστικούς, αν όχι και αμφιλεγόμενους για το φύλο τους, ρόλους, που άλλοτε δεν θα μπορούσαν ούτε να φανταστούν. Οι γυναίκες που εξελίσσονται στον οικονομικό κλάδο, πρωτοπορούν και γίνονται πρότυπα τόσο για το φύλο τους όσο και για την κοινωνία εν γένει. Ως μέλος σε έναν οικονομικό οργανισμό, παρατηρώ πως η συμβολή τους, όχι μόνο διασφαλίζει τον πλουραλισμό των ιδεών και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αλλά αποτελεί επίσης έναν τρόπο προάσπισης της κοινωνικής δικαιοσύνης συνολικά.“

Μαρία Αναστασοπούλου,
Φοιτήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Associate, Get Involved

“Οι γυναίκες συνιστούν κινητήριο δύναμη για την πρόοδο και την ανάπτυξη.Η θέση τους στον οικονομικό τομέα μάλιστα, είναι ζωτικής σημασίας και διαρκώς εξελίσσεται.Η πολύτιμη συμβολή τους στην έρευνα, την επιχειρηματικότητα και την ηγεσία αναδεικνύει την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία  των ικανοτήτων τους.Ενδυναμώνοντας τη συμμετοχή τους σε όλα τα επίπεδα,διαμορφώνουμε ένα περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης που βασίζεται στη διαφορετικότητα και την ισότητα, προωθώντας την δίκαιη μεταχείριση και εξασφαλίζοντας ευκαιρίες για όλους.”

Κατερίνα Γρηγορίου
Φοιτήτρια τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών σπουδών, ΠΑΠΕΙ, Associate, Get Involved

“Στην εποχή μας, οι γυναίκες διαδραματίζουν καταληκτικό ρόλο στον οικονομικό και επιστημονικό κλάδο. Η ποικιλομορφία που φέρνουν ενισχύει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν αντιμέτωπες με προκλήσεις στην πορεία τους, όπως η έλλειψη αναγνώρισης και αντιπροσώπευσης. Αναγνωρίζοντας την προσφορά τους και ενισχύοντας την παρουσία τους σε θέσεις εξουσίας, διαμορφώνουμε ένα περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης που βασίζεται στη διαφορετικότητα και την ισότητα, προωθώντας την ισότιμη μεταχείριση και εξασφαλίζοντας ευκαιρίες για όλους.”

Ευδοξία Γρηγορίου
Φοιτήτρια τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών σπουδών, ΠΑΠΕΙ, Junior Associate, Get Involved

“Αποτελεί πραγματικότητα πως η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στους τομείς των οικονομικών και της επιστήμης έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.  Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη προκλήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε κορυφαίες και ανώτερες θέσεις διοίκησης. Είναι λοιπόν κεντρικής σημασίας, η ανάπτυξη μιας κουλτούρας προώθησης της ισότητας των φύλων, εξασφάλισης ίσων ευκαιριών, χωρίς αποκλεισμούς, προάγοντας έτσι μια πιο δίκαιη και ισορροπημένη συμμετοχή των γυναικών όχι μόνο στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.”

Ελεάννα Βασιλείου,
Απόφοιτη τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Associate, Get Involved

“Το ζήτημα της εκπροσώπησης του γυναικείου πληθυσμού σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις του οικονομικού κλάδου αποτελεί ακόμη και σήμερα αντικείμενο αιχμηρών διαλόγων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που σημειώθηκαν στον Διεθνή Οικονομικό χώρο, η γυναικεία υποεκπροσώπηση στην εταιρική οικονομική ηγεσία παραμένει ισχυρή με σημαντικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα της εταιρικής διακυβέρνησης  και στην πρόοδο των εταιρικών διαδικασιών. Η επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, Ngozi Okonjo-Iweala  επιβεβαιώνει την ανάγκη ισότιμης εκπροσώπησης δηλώνοντας ” Δεν είναι απλώς θέμα δικαιοσύνης, αλλά μακροπρόθεσμης παγκόσμιας ευημερίας”.

Αλεξάνδρα Αλεξάκη
Φοιτήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Junior Associate, Get Involved

“Αντιστρόφως ανάλογη με τις ραγδαίες εξελίξεις σε πολλούς τομείς αναδεικνύεται η εξέλιξη αναφορικά με τη θέση της γυναίκας στον οικονομικό τομέα.

Ειδικότερα, η εκπροσώπηση στον εν λόγω τομέα υπολείπεται της προσδοκώμενης, ενώ η βελτίωση της θέσης τους είναι αργή και ταυτόχρονα ανομοιογενής. Όπως αποδεικνύει έκθεση του WEF, θα χρειαστούν ακόμη 131 χρόνια για να υπάρξει ισότητα ανδρών – γυναικών.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι και η Ελλάδα θα ακολουθήσει τα βήματα της Ισλανδίας, η οποία πρωτοπορεί στην ισότητα των φύλων, βάσει του WEF.”

Ηρώ Καλτσίδου,
Φοιτήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Junior Associate, Get Involved