ESG Μετασχηματισμοσ του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος – 7ο Συνέδριο Προσομοίωσης της ΕΚΤ – Get Involved

ESG Μετασχηματισμός του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος – 7ο Συνέδριο Προσομοίωσης της ΕΚΤ

Η Training Day αποτελεί την πρώτη ημέρα του εκάστοτε Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για φοιτητές, όπου διακεκριμένοι εκπρόσωποι των θεσμών, των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας μοιράζονται τις γνώσεις και εμπειρίες τους με τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου.
Η Training Day του 7ου Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στις 15 Δεκεμβρίου του 2023 (οι υπόλοιπες ημέρες, 16-18 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν στο Κτήριο Τροίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών). Οι εξεταζόμενος θεματικές του Συνεδρίου ήταν:

  • Αλληλεπίδραση Νομισματικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής.
  • Πληθωρισμός: αιτίες και εργαλεία για την αντιμετώπισή του.
  • Νομισματική πολιτική: Αντίδραση και αποτελεσματικότητα στις συνθήκες Perma-Crisis.
  • Μετασχηματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι προκλήσεις του ESG.
  • Προκλήσεις υιοθέτησης του Digital Euro.

Στον παρόν παρουσιάζονται οι θέσεις των ομιλητών στο πλαίσιο του τρίτου και τελευταίου πάνελ όπου εστίασε στον ESG μετασχηματισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις προκλήσεις του. Σε αυτό μας τιμήσαν ως ομιλητές, η κα. Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Πολυτεχνείο της Δανίας, Πρόεδρος του EAERE & SDSN Global Climate Hub & Συμπρόεδρος στο SDSN Europe, ο κ. Δημήτρης Καζάζογλου-Σκούρας, Group ESG Coordinator στην Alpha Services & Holdings S.A και η κα. Κιάρα Κόντη, Partner, Climate Change and Sustainability Services Leader – Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia (CESA) στην ΕΥ Ελλάδος.

Το τελευταίο πάνελ της Training Day του 7ου Συνεδρίου Προσομοίωσης της ΕΚΤ, άρχισε με την κα. Φοίβη ΚουντούρηΚαθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πολυτεχνείο της Δανίας, Πρόεδρος στο EAERE και στο SDSN Global Climate Hub & Συμπρόεδρος στο SDSN Europe.

Η κα.  Κουντούρη ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας πως η ιδέα της βιωσιμότητας δεν είναι κάτι νέο. Ωστόσο, σημείωσε πως όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις και οι κανονισμοί, σχετικά με το ESG και τη βιωσιμότητα, άρχισαν να αναπτύσσονται από το 2015 και ύστερα. Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης είναι καλά ορισμένο, μέσα από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν σχηματιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη και συγκαταλέγονται στην Ατζέντα 2030. Συνεχίζοντας την ομιλίας της, επικεντρώθηκε στην Ευρώπη και αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο που συμβάλλει στην προώθηση του πράσινου μετασχηματισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης γενικότερα, όπως ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Νόμος, το EU Taxonomy και το Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Η κα. Κουντούρη επεσήμανε πως το μέλλον της Ευρώπης είναι ψηφιακό και πράσινο και πως οι κρίσεις που βιώνουμε είναι ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές. Τόνισε, επίσης, ότι το κλειδί για την επίτευξη του πράσινου μετασχηματισμού είναι η συλλογή των απαραίτητων δεδομένων, καθώς όπως επεσήμανε “αν δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε, δεν θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε”. Παρόλα αυτά, υπογράμμισε πως τα βιώσιμα μονοπάτια, δηλαδή το μείγμα των βέλτιστων πολιτικών και εργαλείων δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη επαρκώς. Αναφερόμενη στις επιχειρήσεις, σημείωσε πως ο πράσινος μετασχηματισμός θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσα στα νομοθετικά πλαίσια, με γνώμονα πάντα την κερδοφορία.
Κλείνοντας την ομιλία της, η κα. Κουντούρη υπογράμμισε πως το 85% των επαγγελμάτων που θα υπάρχουν το 2030, δεν υπάρχουν σήμερα. Για την επιτυχή εφαρμογή της βιώσιμης ανάπτυξης χρειάζεται καινοτομία, ταχύτητα καθώς και συνεχής εκπαίδευση και ενίσχυση δεξιοτήτων.

Οι ομιλίες του πάνελ σχετικά με τον μετασχηματισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις προκλήσεις του ESG, συνεχίστηκαν με τον κ. Δημήτρη Καζάζογλου-ΣκούραGroup ESG Coordinator στην Alpha Services and Holdings S.A.
Ο κ. Καζάζογλου, τόνισε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θέλουν και πρέπει να γίνουν πιο βιώσιμα προκειμένου να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμη κερδοφορία τους. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι βασικός στόχος των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι να διαχειρίζονται τον κλιματικό κίνδυνο των πελατών τους και να τους κατευθύνουν σε πιο βιώσιμες λύσεις παρέχοντας παράλληλα και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, διότι οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πάντα τους κινδύνους ούτε έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να τους αντιμετωπίσουν. Ο κ. Καζάζογλου τόνισε πως στο άμεσο μέλλον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα παρέχουν χρηματοδότηση, κίνητρα και βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων επενδύσεων, ενώ θα επιβάλλουν κυρώσεις σε πελάτες που δεν επενδύουν με γνώμονα την βιωσιμότητα, καθώς αυτοί αντιμετωπίζουν υψηλότερο ρίσκο. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η εταιρική διακυβέρνηση (πυλώνας “G”) διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για τη σωστή ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών παραμέτρων. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Καζάζογλου ανέφερε πως οι στόχοι που έχουν τεθεί νομοθετικά για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής είναι δύσκολο να επιτευχθούν βάσει των προβλέψεων, όμως υποστήριξε ότι «όσο πιο φιλόδοξους στόχους θέτουμε, τόσο πιο κοντά φτάνουμε στην επίτευξή τους».
Η Training Day ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της κα. Κιάρα ΚόντηPartner, Climate Change and Sustainability Services Leader – EY in Greece and EY Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia (CESA).

Η κα. Κόντη επεσήμανε ένα έλλειμμα στην κατανόηση της επίδρασης του ESG στα επιχειρηματικά μοντέλακαθώς κάθε κλάδος επηρεάζεται με διαφορετικό τρόπο και έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για αλλαγή του τρόπου σκέψης στην αγορά, ώστε η κερδοφορία να εξετάζεται με πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και να λαμβάνονται υπόψιν και μη-χρηματοοικονομικές πληροφορίες στην αξιολόγηση της πορείας των επιχειρήσεων.
Κατέστησε σαφές πως είναι σημαντική η κατανόηση της διάκρισης μεταξύ βιώσιμης ανάπτυξης και ESG, καθώς ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Παράλληλα, ανέφερε πως οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης έχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά: α) είναι  πολυδιάστατες, β) λειτουργούν συστημικά, δηλαδή η μία επηρεάζει την άλλη και γ) είναι δυναμικές, καθώς μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η κα. Κόντη επέστησε την προσοχή στην ανάγκη σύνδεσης των πληροφοριών, των τεχνικών και των γνώσεων από διαφορετικά τμήματα, επιχειρήσεις και κλάδους προκειμένου να καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αναδύονται.