Πρόσκληση σε έρευνα: ESG and Sustainability Youth Perspectives – Get Involved

Πρόσκληση σε έρευνα: ESG and Sustainability Youth Perspectives

Η Get Involved, στα πλαίσια ενασχόλησής της με τα ζητήματα της βιωσιμότητας και του ESG από το 2020, έχει δημοσιεύσει μελέτες και έρευνες και έχει διοργανώσει 5 επιστημονικά σεμινάρια, στα οποία εξετάστηκαν διαφορετικές πτυχές της θεματικής. Η έρευνα «ESG & Sustainability Youth Perspectives» αποτελεί το πρώτο εγχείρημα του ESG Intelligence, το οποίο θα συμπληρώσει τον σκοπό του Sustainable Future.
Η εν λόγω έρευνα, επιδιώκει την ανάδειξη των απόψεων των νέων για την θέση και τον ρόλο: των πανεπιστημίων, των επιχειρήσεων και των θεσμών γύρω από τα ζητήματα του ESG και της Βιωσιμότητας. Η έρευνα εκτυλίσσεται γύρω από ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο διεξάγεται στα ελληνικά και απευθύνεται σε νέους Έλληνες, φοιτητές και αποφοίτους, από ποικίλα ακαδημαϊκά υπόβαθρα. Εκτιμώμενος χρόνος συμπλήρωσης είναι τα δύο με τρία λεπτά.
Πρωταρχικός στόχος του ερωτηματολογίου είναι να δημιουργήσει μία συζήτηση με τους νέους, “ακούγοντας” τις απόψεις τους για τις εν λόγω θεματικές. Αυτό θα επιτευχθεί με τη συλλογή πρωτογενών δεδομένων σχετικά με τους προβληματισμούς και τις ανάγκες τους. Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στην συνέχεια, για να μεταφέρουν τις πεποιθήσεις τους σε όλες τις ενδιαφερόμενες ομάδες της Get Involved, (θεσμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκή κοινότητα και νέους), επιτρέποντας την ανάπτυξη ενός αμφίδρομου διαλόγου ανάμεσα σε αυτές και ενισχύοντας την μεταξύ τους συνεργασίας, μέσω εκδηλώσεων και αναρτήσεων στα κανάλια επικοινωνίας της ομάδας.
Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από 20 ερωτήσεις και διακρίνεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει γενικές ερωτήσεις, οι οποίες αναφέρονται στο φύλο, στην ηλικία και στο ακαδημαϊκό επίπεδο του δείγματος. Επιπλέον οι συμμετέχοντες ερωτώνται, αναφορικά με το τρόπο που προτιμούν να ενημερώνονται για τα εξεταζόμενα θέματα. Το δεύτερο μέρος του ερωτηματολογίου ερευνά το ρόλο που διαδραματίζει το πανεπιστήμιο, όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στην ενημέρωση πάνω στα ζητήματα Βιωσιμότητας και ESG. Στο μέρος αυτό εξετάζονται ακόμη, επιθυμητοί τρόποι εκπαίδευσης και ενημέρωσης, που θα προτιμούσαν οι ίδιοι οι νέοι. Το τρίτο και τελευταίο μέρος, εξετάζει την σχέση των επιχειρήσεων, της αγοράς εργασίας και των θεσμών με τα ζητήματα του ESG και της Βιωσιμότητας. Επιπρόσθετα η έρευνα αξιολογεί αν οι εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες είναι επαρκείς και σε ποιό βαθμό μπορούν να επηρεάσουν την ολοκλήρωση των στόχων της βιωσιμότητας καθώς και την προώθηση των πρακτικών ESG. Η γνώμη των νέων ζητείται ακόμη όσον αφορά την αποτελεσματικότητα αυτών των πρωτοβουλιών και των πρακτικών. Τέλος, ερωτώνται και για την αισιοδοξία τους σχετικά με την επίτευξη των στόχων στο μέλλον.