Σύνοψη Ε’ Συνεδρίου

Το 5ο Συνέδριο Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (εφεξής το Συνέδριο) πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως 13 Δεκεμβρίου, 2021. Το Συνέδριο υποστηρίχθηκε από τη Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τη Περιφέρεια Αττικής, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τη PwC Ελλάδας. Όπως κάθε χρόνο, το Συνέδριο διήρκησε τέσσερις ημέρες, όπου την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε η Training Day και τις υπόλοιπες τρεις οι κύριες δραστηριότητες του Συνεδρίου.

Οι θεματικές του 5ου Συνεδρίου Προσομοίωσης της ΕΚΤ, ύστερα και από τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος,  ήταν:

  • Η επίδραση των ESG (Environment, Social, Governance) παραγόντων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την Ευρωπαϊκή Οικονομία.
  • Οι προκλήσεις της νομισματικής πολιτικής στην εποχή μετά την πανδημία SARS-Cov-2 και της αλληλεπίδρασής της με την Δημοσιονομική Πολιτική.
  • Οι προκλήσεις της ψηφιακής οικονομίας και συγκεκριμένα του ψηφιακού Ευρώ (Central Bank Digital Currency).

Η Training Day φιλοξενήθηκε σε υβριδική μορφή από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στην φετινή διαδικασία πέρα του πάνελ χαιρετισμού υπήρξαν τρία πάνελ που ανέλυσαν τις εξεταζόμενες θεματικές. Στο πάνελ χαιρετισμού ομιλητές ήταν ο κ. Στουρνάρας Ιωάννης, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Ιωάννου Δημοσθένης, Senior Lead Economist στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Μάριος Ψάλτης, CEO της PwC Ελλάδας, η κα. Απαλαγάκη Χαρίκλεια, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τράπεζων, η κα. Χατζηπέτρου Αθηνά, Προέδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και ο κ. Πέππας Νικόλαος, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής. Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και το προφίλ των ομιλητών παρακαλώ πατήστε εδώ.

Τις επόμενες τρεις ημέρες οι κύριες δραστηριότητες του 5ου Συνεδρίου Προσομοίωσης της ΕΚΤ έλαβαν χώρα διαδικτυακά, όπου οι Σύνεδροι συν-εκπροσώπησαν ως Κεντρικοί Τραπεζίτες και Νομικοί Σύμβουλοι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις ακολούθησαν όπως κάθε χρόνο την Ημερήσια Διάταξη, μέσω της οποίας προσομοιώνεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων του Governing Council της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα πορίσματα του Συνεδρίου είναι διαθέσιμα μέσω του απολογιστικού report του 5ου Συνεδρίου Προσομοίωσης της ΕΚΤ (για να μεταβείτε σε αυτό παρακαλώ πατήστε εδώ).

Για την καλύτερη προετοιμασία των συνέδρων είχε αποσταλεί από την αρχή της προσυνεδριακής διαδικασίας σειρά βοηθητικών εγγράφων, όπως ο Οδηγός Μελέτης (το κύριο έγγραφο για την προετοιμασία των συνέδρων), το Ευρετήριο Οικονομικών Όρων της Get Involved, οδηγοί κρατών για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναλυτικοί πίνακες των τελευταίων διαθέσιμων οικονομικών στοιχείων. Πριν την έναρξη του Συνεδρίου υπήρξαν τρεις προσυνεδριακές κλήσεις, όπου παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι κανόνες και οι θεματικές του Συνεδρίου από την ομάδα της Get Involved. Τέλος, όλη η συνεδριακή διαδικασία έλαβε χώρα στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της Get Involved Polymnia, που αναπτύχθηκε το 2020 για την φιλοξενία του Συνεδρίου στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας SARS-Cov-2.

Share this article