Με το πέρας των 4ήμερων διεργασιών του Ε’ Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για φοιτητές στις 13/12, θα ακολουθήσει μια σειρά ανακοινώσεων για τους ομιλητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους στην training day και συνέβαλαν στην εποικοδομητική αυτή εμπειρία για τους φοιτητές. Ακολουθώντας τη σειρά ομιλιών, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά:
- τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της ΤτΕ
- τον κ. Δημοσθένη Ιωάννου, Senior Lead Economist, Directorate General International ECB
- την κα. Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέα της ΕΕΤ
- τον κ. Μάριο Ψάλτη, CEO της PwC Ελλάδος
- την κα. Αθηνά Χατζηπέτρου CEO της HDB και
- τον κ. Νικόλαο Πέππα, Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών της Π. Αττικής
για την υποστήριξη και τις ομιλίες τους κατά την εναρκτήρια ημέρα του Ε’ Συνεδρίου Προσομοίωσης της ΕΚΤ.
Ο κ. Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην ομιλία του έκανε αναφορά στην αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2021, με τον νέο στόχο για τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 2% μεσοπρόθεσμα. Η δέσμευση σε αυτόν τον στόχο είναι συμμετρική, δηλαδή οι αρνητικές και οι θετικές αποκλίσεις από αυτόν είναι εξίσου ανεπιθύμητες. Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε την σημαντικότητα του έκτακτου, λόγω πανδημίας, προγράμματος αγοράς τίτλων (Pandemic Emergency Purchase Program – PEPP) στην εξομάλυνση του σοκ της πανδημικής κρίσης SARS-CoV-2, αλλά και την αναγκαιότητα συμπληρωματικών μέτρων Δημοσιονομικής Πολιτικής για την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας. Τέλος, ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και υπογράμμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μια από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως που ασχολήθηκαν με την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα, έχοντας συγκροτήσει, ήδη από το 2009, την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ).
Ο κ. Ιωάννου, Senior Lead Economist Directorate General International στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξήγησε στην ομιλία του τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθει η επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ, τις παραμέτρους που λήφθηκαν υπόψιν, καθώς και τα αποτελέσματα της επανεξέτασης. Επίσης, ο κ. Ιωάννου παρουσίασε τα εργαλεία άσκησης Νομισματικής Πολιτικής που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ, εστιάζοντας στο Forward Guidance και τονίζοντας ότι η ΕΚΤ κάνει πολύ προσεκτική επιλογή του λεξιλογίου που χρησιμοποιεί, καθώς οι ανακοινώσεις της μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την οικονομία. Τέλος, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως η ΕΚΤ πρέπει να γίνεται κατανοητή από όλους, για αυτό και εκσυγχρονίστηκαν τα μέσα επικοινωνίας της, για να μπορεί το ευρύτερο κοινό να κατανοήσει τους στόχους και τις δράσεις της.
Η κα. Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τόνισε στην ομιλία της την ανάγκη κατανόησης του τρόπου με τον οποίο πρέπει να προσαρμοστεί ο τραπεζικός κλάδος και οι επιχειρήσεις στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη υιοθέτησης ESG κριτηρίων στα επιχειρηματικά μοντέλα, γεγονός που θα δημιουργήσει πολλές νέες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, συμβάλλοντας στην πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, εξέφρασε την ανάγκη βελτίωσης της σχέσης του τραπεζικού συστήματος με τους παρόχους πληρωμών, ενώ επεσήμανε και την ανάγκη για προστασία του τραπεζικού συστήματος απο κυβερνοεπιθέσεις και απειλές που προκύπτουν λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ο κ. Ψάλτης, CEO στην PwC Ελλάδας, στην ομιλία του αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που απασχόλησαν το φετινό Συνέδριο. Ξεκίνησε με μια αναφορά στην Νομισματική Πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια, στην επιρροή της πανδημικής κρίσης και την απάντηση της ΕΚΤ σε αυτή, καθώς και στα αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού που αντιμετωπίζουν σήμερα όλες οι χώρες της Ευρωζώνης. Στην συνέχεια ο κ. Ψάλτης ανέλυσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος, λόγω του επιπέδου των βασικών επιτοκίων, του ύψους των κόκκινων δανείων και των νέων προκλήσεων που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση. Τέλος, ο κ. Ψάλτης επεσήμανε ότι τα κριτήρια ESG μπορούν αναμφίβολα να δημιουργήσουν διάφορες προκλήσεις για τα τραπεζικά ιδρύματα, ταυτόχρονα όμως δίνουν την ευκαιρία στα τραπεζικά ιδρύματα, μέσω της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG στις επενδυτικές και δανειοδοτικές αποφάσεις τους, να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προώθηση υπεύθυνων επιχειρήσεων.
Η κ. Χατζηπέτρου, CEO στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης πολιτικών για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των μικρών επιχειρήσεων, με την χρήση κάθε διαθέσιμου εργαλείου προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην υιοθέτηση πλαισίων προώθησης και ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG στα επιχειρηματικά μοντέλα, μέσω της βράβευσης των εταιρειών που τα εντάσσουν στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Τέλος η κ. Χατζηπέτρου, επεσήμανε την ανάγκη για την ψηφιοποίηση της τραπεζικής.
Ο κ. Νικόλαος Πέππας, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια σχετικά με την διαχείριση της μεταβατικότητας, την εκπόνηση έργων και για τους 16 δήμους της Αττικής, αλλά και για την διαχείριση των φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επιπρόσθετα, επισήμανε πως η Περιφέρεια διέθεσε 250 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία Sars-Cov-2 στα πλαίσια τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.











